Majdnem 10 ezernél jár az új fertőzöttek száma Csehországban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön 

az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 9721 volt, ami 177-el több mint szerdán, és a járvány márciusi kezdete óta ez az eddigi maximum. Az aktív esetek száma jelenleg 84 430, közülük 2920 személyt kórházban kezelnek, 543 beteg állapotát súlyosnak minősítik az orvosok.  Október eleje óta a kórházban kezeltek száma megháromszorozódott. A járványban eddig 1230-an haltak meg, közülük 559-en októberben.

Csehországban továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány,  Roman Prymula, egészségügyi miniszter szerint várható, hogy a napi esetszám még mintegy két hétig emelkedni fog. A hatóságok igyekeznek növelni a kórházi kapacitásokat, ezért 

a hét végén Prágában elkezdődik egy 500 ágyas tábori kórház építése. Ezt a hadsereg fogja üzemeltetni, de az egészségügyi személyzetet az állami kórházak igazgatói biztosítják.

Komoly probléma, hogy sok egészségügyi dolgozó is elkapta a vírust, a legfrissebb információk szerint jelenleg 1319 orvos, 2703 nővér és 2199 más egészségügyi alkalmazott bizonyítottan fertőzött. Ők természetesen nem dolgoznak. A problémát fokozza, hogy az általános iskolák bezárása miatt sok egészségügyi dolgozó, akinek kisiskolás gyereke van, kénytelen otthon maradni.

Két német tartomány,Bajorország és Szászország segítséget ajánlott fel a cseh hatóságoknak. A bajorok és a szászok hajlandóak kórházi kapacitásokat biztosítani a beteg csehek számára, illetve szükség esetén egészségügyi személyzetet is küldenek Csehországba. Andrej Babis kormányfő köszönettel és elismeréssel nyugtázta a felajánlott segítséget, de meg van győződve, hogy Csehország saját erejéből is képes lesz megbirkózni a járvánnyal.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek