Megdöntötte az adócsalás rekordját egy amerikai milliárdos

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Vádat emelt az ügyészség Robert Brockman amerikai milliárdossal szemben, aki a vád szerint 2 milliárd dollár adót csalt el offshore cégek hálózatán keresztül. Ez a valaha volt legnagyobb ilyen adócsalási ügy az Egyesült Államokban. 

A 79 éves texasi milliárdos, aki az autókereskedőknek szoftvereket gyártó Reynolds and Reynolds cég vezérigazgatója, két évtizeden át kerülhette el, hogy busás jövedelem után adót fizessen. Brockman a vagyonát egy befektetési alapokban megforgatta, majd családi alapítványokon keresztül a Bermudán és St. Kitts és Nevis szigeteken létrehozott offshore cégekbe menekítette. 

Csak hogy érezzük a kétmilliárd dolláros adócsalás mértékét: a Forbes márciusban frissített listája szerint idén 2095 milliárdos élt a Földön, akik közül 1414-nek van több mint 2 milliárd dollárja. 

Az ügyészség azzal is megvádolta Brockmant, hogy a saját cégének értékpapírjait adta-vette olyan információk alapján, amelyeket a vállalat vezetőjeként szerzett. Ezt belső kereskedelemnek hívják, és szerte a világon bűncselekménynek számít. 

Brockmant egy üzlettársa, egy másik milliárdos, a leggazdagabb afro-amerikai befektetőnek számíró Robert Smith nyomta fel a hatóságoknál, amikor őt magát adócsaláson kapták. Smith - aki akkor vált igazán ismertté, amikor az atlantai Morehouse College tavalyi évzáróján tartott beszédében bejelentette, hogy a főiskola összes végzős diákjának kifizeti a diákhitelét - az együttműködéséért cserébe 139 millió dollár büntetés befizetésével megússza a saját adócsalási ügyét. (BBC)