Orbán szerint Németországban többen halnak meg, mint Magyarországon, de sajnos ez nem igaz

járvány
2020 október 16., 08:54

„Egész Európában nehéz a helyzet. Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon. A magyar egészségügy európai összevetésben egyelőre jól állja a sarat” - mondta Orbán Viktor egyperces facebookos bejelentkezésében, majd úgy folytatta: „Bízunk az orvosainkban, az ápolóinkban, a járványügyi szakembereinkben, és bízunk a határvédelmet biztosító rendőreinkben is.” Végül azt tanácsolta, a síszezonban senki ne menjen külföldre.

link Forrás

Nem lenne meglepő, ha Németországban tényleg több koronavírusos fertőzött halna meg, hiszen a lakosságszáma nyolcszorosa Magyarországénak. A második hullámot nézve sajnos mégsem igaz, amit a miniszterelnök állít. Szeptember óta Németországban 412, Magyarországon pedig 437 elhunytat regisztráltak. Az elmúlt két napban éppen Németországban haltak meg többen, de bőven voltak napok az utóbbi időben, amikor a fordítottja volt igaz.

link Forrás

A kilengéseket kiszűrve, hétnapos mozgóátlagot nézve a magyar halálozás látványosan meghaladja a németet. (Itt a napi adatok a megelőző egy hét átlagát mutatják.)

link Forrás

Igazságosabb az összehasoníltás, ha népességarányos adatokat nézünk. Ebből sajnos különösen rosszul jövünk ki, ahogy az Oxfordi Egyetem egymillió főre vetített adatain látszik:

Az egyetlen szempont, ami alapján Orbán Viktornak igaza van, az az összesített halálozások száma. A járvány kirobbanása óta Németországban több mint kilencezer, Magyarországon több mint ezer ember halt meg. De egyrészt ez nem sokat árul el a mostani helyzetről, másrészt népességarányosan nézve lassan összesítésben is utolérjük Németországot.

Orbán Viktor többször elmondta, hogy a járvány második hulláma alatt elsősorban nem a fertőzések, hanem a halálozások számára kell figyelnünk. Gulyás Gergely miniszter is az elhunytak számát nevezte a legjobb összehasonlítási alapnak ahhoz, hogy megítéljük a különböző országok védekezését. Nemcsak Németországhoz, másokhoz képest is elég rosszul állunk.