Koronavírus: Több mint ezer magyar halott

járvány
2020 október 14., 06:48

„A védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük” - mondta Orbán Viktor szeptember 2-án, amikor 619 magyar koronavírusos halottról tudtunk.

Azóta ez a szám jelentősen megnőtt. Szerdán 27 újabb elhunytról számoltak be, ami a második legmagasabb napi adat március óta.

Ezzel megvan a koronavírus-járvány ezredik áldozata, összesen már 1023 halottat regisztráltak.Közülük a legfiatalabb 21, a legidősebb 103 éves volt, átlagosan 76 évesen vesztették életüket. Az operatív törzs 35 esetben nem tüntetett fel semmilyen alapbetegséget, többeknél hónapok múltán is azt írják: „az adat feltöltés alatt”. A hivatalos közlésekből még annyi derül ki, hogy 44 százalékuk budapesti volt.

Jól mutatja a második hullám erejét, hogy 408 ember, vagyis az összes áldozat 43 százaléka szeptember elseje óta, az elmúlt másfél hónapban halt meg. Októberben minden napra jutott legalább tíz halott, köztük egy 39 éves tanár is, aki majdnem egy hetes késéssel került fel az adatbázisba.

link Forrás

Orbán Viktor többször elmondta, hogy a járvány második hulláma alatt elsősorban nem a fertőzések, hanem a halálozások számára kell figyelnünk. Gulyás Gergely miniszter is az elhunytak számát nevezte a legjobb összehasonlítási alapnak ahhoz, hogy megítéljük a különböző országok védekezését. Ha a kormány által „labornak” tekintett Ausztriához mérjük magunkat, nem állunk túl jól:

link Forrás

Gulyás múlt héten az összesített halálozási számokkal próbálta alátámasztani, hogy Magyarország jól teljesít a második hullámban, ami azért volt félrevezető, mert a tavaszi adatokat is figyelembe vette. Igazán katasztrofális állapotok lennének Magyarországon, ha versenyre kelhetnénk az olasz vagy a spanyol halálozási számokkal, amik még március-áprilisban az egekbe szöktek.

Ha csak az őszi időszakot nézzük, nagyon rossz a helyzet. Az Oxfordi Egyetem grafikonja szerint az elmúlt egy héten átlagosan annyian haltak meg naponta Magyarországon, mint az Egyesült Államokban. Persze népességarányosan, egymillió főre vetítve. (Az ábra a napi halálozások számát mutatja a megelőző hét nap átlagában. Bármelyik ország hozzáadható.)

Spanyolország, Románia vagy Csehország rosszabbul áll nálunk, de így is előzzük például Franciaországot, Nagy-Britanniát és még jó néhány másik országot. Ráadásul a tendencia egyre csak romlik.

A kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője, Jakab Ferenc és más szakértők is többször figyelmeztettek, hogy a fertőzés a fiatalokról egyre inkább át fog terjedni az idősebb korosztályra, és növekedni fog a halálozások száma. Amikor Orbán Balázs államtitkárt szembesítették Jakab legutóbbi kritikáival, azt mondta: „Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is.”

Jelenleg több mint 1500-an vannak kórházban, 156-an lélegeztetőgépen, és valószínűleg ennél is több embert ápolnak intenzív osztályon, de ezt az adatot nem közli az operatív törzs.

Közben a kevés teszt miatt - ahogy kormányzati szakértők is elismerik - már nem tudjuk, valójában mennyi új fertőzött van.