Az operatív törzs ellenőrzése is megerősítette, hogy koronavírusban hunyt el egy 39 éves tanár

járvány
2020 október 09., 05:43

A lapunk által már korábban idézett zárójelentés és a halottvizsgálati bizonyítvány is alátámasztotta, hogy valóban koronavírusban halt meg múlt szombaton egy 39 éves tanár.

Szerdán írtuk meg, hogy a szeptember 21-én súlyos légzési nehézséggel kórházba került férfin elvégzett teszt pozitív volt. Október 3-án hunyt el, a zárójelentésben a halál okaként a covid volt feltüntetve. Ennek ellenére nem szerepelt a koronavírus áldozatainak hivatalos, naponta frissített listáján.

Az operatív törzs tegnapi „sajtótájékoztatóján” Müller Cecília kitért a tanár esetére. Azt mondta, hogy bekéretik a kórházból a hivatalos iratokat, és ha azok valóban igazolják, hogy koronavírusban hunyt el, „akkor felkerül nyilvánvalóan a listára, a többi elhunyt közé”. Hat nappal a tanár halála után, és két nappal a cikk megjelenése után ma reggel ez végül megtörtént. Bár név nem szerepel a listán, de a kora és a feltüntetett, a zárójelentésben is szereplő alapbetegségek (magas vérnyomás és cukorbetegség) alapján beazonosítható.

A Pedagógusok Szakszervezete tegnap közleményben követelte, hogy a kormány biztosítson nagyobb védelmet az oktatásban dolgozóknak, akiket magukra hagytak a gazdaság működtetése érdekében újranyitott iskolákban. Egyebek között több tesztet sürgettek és azt is, hogy a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok távoktatásban, otthonról taníthassanak. A PSZ online felmérése szerint az oktatásban dolgozók döntő többsége nem érzi magát biztonságban a munkahelyén.