Orbán Balázs Jakab Ferencről: Voltak ilyen riogatások az első hullám idején is

járvány
2020 október 02., 08:49

„Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is” - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese péntek reggel az ATV-ben, amikor Jakab Ferenc szavairól kérdezték.

A koronavírus-kutatócsoport vezetője mostanában többször, legutóbb éppen csütörtök este figyelmeztetett, hogy riasztó a magyar járványhelyzet, és „ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle”. Jakab a pécsi virolóscsapat vezető kutatója, szeptember 21-én is ott volt az akciócsoportok ülésén Orbán Viktornál.

A műsorvezető erre visszakérdezett, hogy Jakab Ferenc riogat-e, mire Orbán azt mondta, hogy a számok alapján stabilizálódott a fertőzések száma, a halálesetek száma az éves átlag alatt van, és a kórházi kapacitások is működnek.

„Jelen pillantban az látszik, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak, működik.”Szeptemberben az aktív fertőzöttek száma tízszeresére, a kórházban ápoltaké és a lélegeztetőn levőké pedig nyolcszorosára nőtt. Egy hónap alatt majdnem 150 fertőzött halt meg, október első két napján további 33 ember.

Orbán azt mondta, hallgatnak a virológusokra, és „nemzetközi összehasonlításban háromszor annyit tesztelünk, mint a WHO-protokoll”. A műsorvezető azt a WHO-ajánlást idézte, miszerint akkor van kontroll alatt a járvány, és akkor tesztelnek eleget, ha tartósan napi öt százalék alatt tartják a pozitív tesztek arányát. (Ez szeptember 10-e óta nem teljesült, pénteken 10 százalék felett volt, és egész szeptemberben növekedett, miközben a hónap végére a tesztelés is visszaesett.)

link Forrás

Orbán azt mondta, azt az ajánlást követik, hogy „egy fertőzött esetre tízszer annyi teszt kell. Magyarországon harmincszor annyi ingyenes tesztet végzünk. És ezekben a számokban azok a tesztek, amelyeket egyébként hatósági áron el tudnak végezni az állampolgárok, nincsenek is benne”.

Ha így számolunk, a pénteki 1322 regisztrált fertőzöttre elvileg 39660 teszt jutott volna, hiszen ez a harmincszorosa. De még a tízszeresét sem érték el, 12394 mintát vettek.

Jakab Ferenc azt mondta, lassan kimeríti az ország a tesztelési kapacitásait, de Orbán szerint „van elég teszt, és van elég kapacitás is”

photo_camera Orbán Balázs Fotó: atv.hu

Az interjú egy másik pontján Orbán azt mondta,

a kormány azzal készült fel a járvány második hullámára, hogy kórházi eszközöket szereztek be, és tartottak egy nemzeti konzultációt.„Ez kulcsfontosságú, mert olyan védekezési stratégia nem lehet sikeres, amit az emberek nem támogatnak.”

Ez a stratégia pedig „nem azt jelenti, hogy elengedjük a fertőzést”, hanem hogy betartatják a maszkhasználatra, távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Megváltozott a szakértők szerepe

Néhány napja részletesen írtunk róla, hogy a tavaszi időszakkal ellentétben már Orbán Viktor sem bízik annyira a virológusokban, a stratégiai döntéseket egyre inkább pénzügyi és politikai érvek határozzák meg.

Ezért lehetséges az, hogy bár Jakab mellett más, köztük az operatív törzzsel szintén kapcsolatban álló elemzők is aggasztónak látják a helyzetet, és új intézkedéseket, széleskörű tesztelést követelnek, ennek nincs nyoma a döntésekben. A héten a Magyar Nemzeti Bank is azt javasolta, hogy rendszeresen teszteljék a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat.