Sikerült megfékezni az erdőtüzet a Kilimandzsárón

katasztrófa
2020 október 16., 16:49

A tanzániai hatóságok közölték, hogy sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, ami a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének 5 százalékát perzselte fel.

„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, ami 95,5 km2-en pusztította el a növényzetet”

– közölte a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA).

A Kilimandzsáró műholdfelvételen október 12-én.
photo_camera A Kilimandzsáró műholdfelvételen október 12-én. Fotó: AFP

A tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méter magasban keletkezett vasárnap este, egyelőre nem tudják, hogyan. A növényzeten kívül a lángok martaléka lett 12 kunyhó, 2 nyilvános vécé és egy napenergia-berendezés, amit a hegymászók használnak – közölte a hatóság.

A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó kb. ötszáz tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek.

Német, svájci és osztrák hegymászók a Kilimandzsárón október 15-én.
photo_camera Német, svájci és osztrák hegymászók a Kilimandzsárón kb. 4000 méter magasan október 15-én. Fotó: Debbie Bachmann/Picture-Alliance via AFP

A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg. (MTI)