Apadni kezdetek a folyók

természet
2020 október 19., 10:42

Apadásnak indult a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly, és a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn.A

Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés Kesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek.

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én
photo_camera A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult. A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, amelynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja.

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én.
photo_camera A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szintje alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra lesz az első fok szintje alatt.

Közölték azt is, mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád-vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad. A Bodrogon pedig úgy vonul le az árhullám, hogy várhatóan nem éri el az első fok szintjét sem.

A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltésszivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek. (MTI)