Apadni kezdetek a folyók

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Apadásnak indult a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly, és a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn.A

 Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés  Kesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek.

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-énFotó: Vajda János/MTI/MTVA

Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá.

 A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult. A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, amelynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja.

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én.Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

 Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szintje alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra lesz az első fok szintje alatt.

 Közölték azt is, mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád-vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad. A Bodrogon pedig úgy vonul le az árhullám, hogy várhatóan nem éri el az első fok szintjét sem.

A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltésszivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!