Az orvosi kamara javaslatot tett arra, hogyan kellene kinéznie az orvosok kirendelésének és a másodállás vállalásnak

2020 október 19., hétfő 11:11

Javasalatot készített az orvosok kirendeléséhez és az orvosi másodállások engedélyhez kötéséhez a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Október elején fogadta el a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot, ám ezt olyan feltételekhez kötötte, ami felháborodást váltott ki az orvostársadalomban. Az egyik ilyen volt, hogy azok az orvosok, akik béremelést szeretnének kapni, csak engedéllyel vállalhatnak másodállást. A másik pedig, hogy a törvény előírja, az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosoknak vállalniuk kell, 1+1 évre kirendelhetők lesznek más, akár a lakóhelyüktől távoli, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe.

A MOK most a Pintér Sándor belügyminiszternek címzett javaslatában elutasítja a kirendelhetőséget, abban az esetben, ha az az orvos lakóhelyétől távoli településen van, ahol nincs érvényben egészségügyi vészhelyzet. A kamara szerint a törvényjavaslat a jelenlegi formájában „elhibázott és rendkívüli félelmet generál, így pontosításra szorul.”

Azt írják:

  • A kamara azt javasolja, hogy válasszák külön a békeidős és a rendkívüli helyzetekre szóló kirendelésekre vonatkozó szabályokat.
  • Ha nincs egészségügyi veszélyhelyzet, a Munka törvénykönyve szerint az orvos csak évente 44 nunkanapra vagy maximum 352 órára legyen kirendelhető másik munkahelyre.
  • A kirendelésnél legyenek védett csoportok. Ne lehessen áthelyezni máshova a következő csoportba tartozó orvosokat: a várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig tartó időszakban lévőket, a gyermekét egyedül nevelő szülőket a gyermek 16 éves koráig, a hozzátartozó tartós gondozását végző orvosokat, a legalább 50 százalékos egészségkárosodás alatt álló orvosokat.
  • A kamara azt javasolja, hogy a kirendeléseket plusz kirendelési díjjal ismerjék el.
  • Egészségügyi veszélyhelyzet, járványhelyzet idején naptári évenként maximum 100 munkanapra legyenek kirendelhetők az orvosok.

A kamara szerint a másodállásról szóló törvényjavalat pedig „életszerűtlen az egészségügyben, bizonyos szempontból pedig kontraproduktív. Nem szabad hogy az új jogállási törvény miatt félelem miatt hagyják el tömegesen az érintettek az egészségügyet”.

Ezért azt javasolják:

  • A kamara javaslata, hogy a törvényben konkrétan írják le, a munkáltató milyen esetekben fogadhatja el vagy utasíthatja el az orvosok másodállásra való igényét. Fontos alapelv itt, hogy a munkáltató nem sértheti ezzel a munkavállaló, azaz az orvosok érdekeit.
  • Ne tagadhassa meg a kormány által kijelölt szerv az engedély kiadását, ha az orvos a szabadidejében nem orvosi, hanem más vállalkozási, vagy egyéb tevékenységet akar végezni (például uborkát termeszt).
  • Ne tagadhassák meg az engedélyt, ha az orvos olyan egészségügyi tevékenységet akar másodállásban végezni, amilyen egészségügyi tevékenységet nem folytat az adott intézmény.
  • Csak rendkívül indokolt esetben legyen megtagadható az engedély, javasolja a kamara, ha az orvos a főállása mellett olyan tevékenységre kér engedélyt, ami eltér attól a szakterülettől, amelyet az orvos az adott egészségügyi intézményben végez. (via Telex)