Elfogadták az orvosok béremeléséről szóló törvényt

Egészségügy
2020 október 06., 12:30

Ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot, amit a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján terjesztett az országgyűlés elé az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A törvény lényege, hogy az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó orvosok munkabére 2023-ra, a szakmában töltött évek számától függően, bruttó 687 ezer és 2,38 millió forint közötti összegre emelkedik, megegyezően a MOK által javasolt bértáblával.

A törvény azonban a béremeléssel együtt változtat a közegészségügyben dolgozó orvosok jogállásán is: az eddigi közalkalmazotti státusz helyett bevezeti az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

Az ebben a státuszban dolgozó orvosok lesznek jogosultak a megemelt bérekre, de cserébe vállalják, hogy nem végeznek semmilyen más kereső tevékenységet.

A szabály alól csak azok az orvosok kaphatnak kivételt, akiknek ezt egy későbbi rendeletben kijelölt kormányzati szerv engedélyezi. De azt a szabályt nekik is be kell tartaniuk, hogy egészségügyi szolgálati jogviszonyuk keretében, államilag finanszírozott ellátásban nem láthatnak el olyan beteget, akit ugyanazzal a problémával már magánellátásban kezeltek. Újdonság még, hogy az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosok szükség esetén két évre átvezényelhetők lesznek más, akár a lakóhelyüktől távoli, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe.

A most elfogadott törvény alapján a hálapénz (utólag, önszántunkból adott pénzbeni vagy tárgyi ajándék) sem legális többé. Büntetőjogi kategória lett „egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt adni vagy ígérni”. Az ilyen tett a Büntető Törvénykönyv módosítása alapján egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

A hétfőn benyújtott eredeti törvényjavaslattal kapcsolatban több ponton fogalmazott meg kritikát a Magyar Orvosi Kamara, de ezeknek csak egy részét építette végül be a módosítókba a javaslatot tárgyaló parlamenti bizottság Gulyás Gergely miniszter állításaival szemben. A legfontosabbak:

  • Az eredeti javaslat szerint a kamara által javasolt bértől 20 százalékban felfelé és lefelé is eltérhetett a munkáltató, az elfogadott törvény szerint ez már csak felfelé lehetséges.
  • A törvényjavaslat módosult azzal, hogy a felsőfokú tanulmányaikat lezáró szakvizsga megszerzése nélkül nem léphetnek a harmadiknál magasabb bérfokozatba.

Az elfogadott törvény 2020. november 18-án lép hatályba, de az orvosok csak 2021. január 1-je után kerülnek át egészségügyi szolgálati jogviszonyba.