Gulyás Gergely: Az orvosi kamara összes törvénymódosító javaslatát elfogadták

Egészségügy
2020 október 05., 20:00

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága az esti ülésén – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az MTI-nek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart „Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány?” címmel 2020. április 23-án.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart „Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány?” címmel 2020. április 23-án. Fotó: Botár Gergely/kormany.hu/MTI/MTVA

Így a törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag, a kormánypártok és valamennyi ellenzéki párt támogatásával, 31 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül támogatta a kormány által reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot – közölte a miniszter.

Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal – mondta Gulyás Gergely.

Többek között munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos változtatásokat fogadott el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló előterjesztésen az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közölte: a módosításokat, ahogy az előterjesztést is, a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte.

Ezek tartalmazzák még a szakvizsga megszerzésének anyagi ösztönzését, garanciákat, valamint jogtechnikai pontosításokat – mondta. Horváth szerint az orvosi kamara kérése volt az is, hogy a béremelés több lépcsőben, több év alatt valósuljon meg, de a hálapénz kivezetése egy nagyobb lépcsőhöz kötődjön, ez a legnagyobb lépcső jövőre valósul meg. A kamara hitet tett a mellett, hogy büntetni kell a hálapénz alkalmazását, amit a testület jogtalan előnynek tart – mondta.

A törvényjavaslat hétfőn került a Ház elé, és arról kivételes eljárásban várhatóan már kedden szavaznak a képviselők. (MTI)