Öt éve nem látott mértékben csökkentek a lakásárak a járvány hatására

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A KSH előzetes adatai alapján 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány első hulláma idején 6 százalékkal estek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest - közölte az Ingatlan.com hirdetési portál kedden.

Elemzésük szerint az áresés a járvány okozta bizonytalansággal, valamint a lakások iránti kereslet és a kínálat egyidejű (10-40, illetve 10-30 százalékos) csökkenésével magyarázható.

Az októberi, legfrissebb adatok szintén árcsökkenést mutatnak: a használt lakások és házak kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Országosan 142 ezer ilyen eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban, az irántuk mutatott kereslet pedig 19 százalékkal volt kisebb az előző évihez képest október első három hetében.

Az új lakóingatlanok piacán azonban 40 százalékos keresletnövekedést mértek októberben, feltehetően az új ingatlanok vásárlására/építésére bejelentett kormányzati támogatások miatt.

A járvány továbbra is bizonytalanságot okoz a piacon, sokan kivárnak a lakásvásárlással és -eladással az állami támogatási rendszer másfél hónap múlva életbe lépő bővítése: a csokos lakásoknál az illeték elengedése, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt - írja az ingatlan.com.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!