Öt éve nem látott mértékben csökkentek a lakásárak a járvány hatására

A KSH előzetes adatai alapján 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány első hulláma idején 6 százalékkal estek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest - közölte az Ingatlan.com hirdetési portál kedden.

Elemzésük szerint az áresés a járvány okozta bizonytalansággal, valamint a lakások iránti kereslet és a kínálat egyidejű (10-40, illetve 10-30 százalékos) csökkenésével magyarázható.

Az októberi, legfrissebb adatok szintén árcsökkenést mutatnak: a használt lakások és házak kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Országosan 142 ezer ilyen eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban, az irántuk mutatott kereslet pedig 19 százalékkal volt kisebb az előző évihez képest október első három hetében.

Az új lakóingatlanok piacán azonban 40 százalékos keresletnövekedést mértek októberben, feltehetően az új ingatlanok vásárlására/építésére bejelentett kormányzati támogatások miatt.

A járvány továbbra is bizonytalanságot okoz a piacon, sokan kivárnak a lakásvásárlással és -eladással az állami támogatási rendszer másfél hónap múlva életbe lépő bővítése: a csokos lakásoknál az illeték elengedése, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt - írja az ingatlan.com.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.