Újra kijárási korlátozást vezetnek be Írországban

Újabb járványügyi szigorításokat jelentettek be hétfőn Írországban: mostantól nem tarthatnak nyitva a nem „létfontosságú” árucikkeket forgalmazó boltok, és a kocsmáknak, éttermeknek is elviteles rendszerre kell átállnia - írja a Deutsche Welle.

A változások szerdától lépnek életbe, hat hétre, és ezzel Írország lesz az egyik legszigorúbb védekezési szabályokat alkalmazó állam Európában, állítja a portál. Micheal Martin, az ország miniszterelnöke szerint a kormány a rekord magasságokba érő, napi ezer fő feletti új esetszámok miatt döntött szigorításról.

„Mindenkit arra kérünk az országban, hogy maradjon otthon” - mondta Martin televízión sugárzott beszédében. Az iskolák egyelőre nyitva maradnak, tette hozzá, „mert nem engedhetjük, hogy a gyerekeink jövője a járvány áldozata legyen”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.