3,4 milliárd forinttal támogatja a kormány Mátraverebély-Szentkút katolikus kegyhely turisztikai fejlesztését

turizmus
2020 október 21., 04:22

3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a kormánytól a Magyar Turisztikai Ügynökségen (MTÜ) keresztül a ferences rend a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére - derül ki a fenntartó szerdai közleményéből.

„A közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított” római katolikus búcsújáróhelyet fenntartó ferences rend cége, a Fons Sacer belső egyházjogi személy, „családbarát szolgáltatások kialakításába” és infrastrukturális fejlesztésekbe kezdhet a pénzből.

„A 3.409.255.798 Ft összegű támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg” az üzemeltető. A cél, hogy a kegyhely ne csak szezonálisan, májustól októberig legyen látogatható, és alkalmasabb legyen „a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták” megszólítására.

A kegyhely területén található ferences templom és rendház rekonstrukciójára 2012-ben már részesült 2,5 milliárd forint állami és uniós támogatásban a rend, a helyszín ekkor kapott „hagyományos egyházi funkciók” mellett turisztikai infrastruktúrát is. Ezt bővíti a mostani beruházás.