A momentumos Donáth Anna asszisztenseként dolgozik a publicista-elemző Ceglédi Zoltán

politika
2020 október 21., 02:31

A politikai elemző Ceglédi Zoltán csatlakozott Donáth Anna momentumos EP-képviselő stájához - ez derült ki nemrég a politikus holnapjáról, ahol a publicistaként és humoristaként is ismert Ceglédit helyi asszisztensként tüntetik fel.

A helyi asszisztenseknek az akkreditált parlamenti asszisztensekkel ellentétben nincs jogi státuszuk, így nem az EP-vel, hanem egy-egy képviselő személyesen állnak szerződésben. Személyes tanácsadóknak lehet őket titulálni leginkább.

Ceglédi sokat foglalkoztatott véleményvezér a kormánytól független térben, akit többnyire elemzőként szólaltatnak meg a kormány vagy az ellenzék politikájáról. A Dumaszínház humoristájaként önálló esteket is szervez, rendszeresen publikál a Jelen hetilapban és a szeged.hu önkormányzati oldalon, több tízezres Facebook-követőtáborral bír, tévéműsorok, elsősorban az ATV rendszeres vendége.

Ceglédi megkeresésünkre azt írta, hogy egy egyéves, határozott idejű szerződésről van szó, ez közelebbről kommunikációs tervezést jelent az Európai Parlamentben végzett képviselői munka magyarországi bemutatására, illetve szövegírást, kampányötletek kigondolását, stratégiai tanácsadást, politikai napirendelemzést - azaz klasszikus tanácsadói feladatokat.

A stábtól időközben megkaptuk a szerződést is, eszerint Ceglédi január eleje óta dolgozik az EP-képviselő mellett, egy éves szerződést kötöttek vele, javadalmazása, amit Donáth Annától közvetlenül kap, havi 865 ezer forint bruttó. A szerződésben és a munkakapcsolatban semmi rendkívüli nincs, de eddig egyik fél sem hozta nyilvánosságra.

Az adatkérés nyomán Donáth másik két külsős szakértőjéről kaptunk még információkat: Mécs János bruttó 166 ezerért ad alkotmányjogi tanácsokat év végéig, Szakács András pedig szeptember végétől január végéig összesen bruttó 2 600 000 forintot kap kommunikációs tanácsokért és tréningekért cserébe.

Ceglédi két éve, egy vele készült portréműsorban arról beszélt: nem dolga politikusok munkáját elvégezni, nekik kampányolni, és nem véletlenül nem dolgozik pártoknak és politikusoknak, mert így nem sorolhatja őt senki „sajátjai” közé.