A német egészségügyi miniszter is elkapta a koronavírust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megfertőződött az új típusú koronavírussal a kórokozó világjárványa elleni védekezés egyik fő németországi irányítója, a szövetségi egészségügyi miniszter.

Egy minisztériumi szóvivő azt mondta, Jens Spahn a pozitív lelet délutáni megérkezése után otthoni izolációt kezdett. A tájékoztatás szerint a 40 éves politikus meghűléses tüneteket mutat, de a tünetek súlyosságáról nem közöltek részleteket.

Az egészségügyi miniszter a szövetségi kormány első tagja, akinek a szervezetében kimutatták a SARS-Cov-2-t. A délelőtti kormányülésen még részt vett.

Jens SpahnFotó: Wikimedia

A fertőződés miatt nem kell karanténba vonulnia a kormány tagjainak, mert a kancellári hivatalban tartott üléseken szigorúan érvényesítik a fertőzéshigiéniai szabályokat – közölte a kancellári hivatal.

Jens Spahn a kancellár, Angela Merkel és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler mellett a járványügyi védekezés fő szövetségi szintű irányítója.

A SARS-Cov-2 az első hullám utáni nyári időszakhoz képest gyorsan terjed Németországban, de kevésbé erőteljesen, mint a legtöbb szomszédos országban. Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 7595 fertőződést regisztráltak, ami a másfélszerese az egy héttel korábbi 5132-nek. A járvány kezdete óta 380 762 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót Németországban.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 39-cel nőtt, 9875-re.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,23. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 123 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, keddi adatok szerint egy nap alatt 28 fővel, 879-re nőtt. Kb. minden második beteg (411 fő) gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a kb. 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők, de a számuk gyorsan nő, az előző keddi 618-hoz képest több mint 200-zal nőtt. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!