Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

Egy napra eltűnt a képernyőről Müller Cecília

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szerdán váratlanul nem Müller Cecília, hanem Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője jelent meg az operatív törzs tájékoztatóján. Azt mondták, azért, mert a tisztifőorvosnak hivatalos elfoglaltsága van, de csütörtökön visszatér. 

Galgóczi Ágnes

A szokásoknak megfelelően a kérdéseinket most sem olvasták be. 

Bár a második hullám magyar halálozási számai európai szinten kimagaslóak, és szerdán újabb rekordot döntött a napi halálesetek száma, Galgóczi elmondta, hogy

„az összhalálozást tekintve az elmúlt 10 évre visszamenőleg elmondható, hogy nem nagyobb a halálozás mint az elmúlt 10 évben összességében”.Beválogatták viszont a HírTV kérdését, hogy valóban van-e járványügyi kockázata a tömegrendezvényeknek. A válasz: igen, ezért nem is ajánlják senkinek, hogy ilyenre menjen. A szabályok szerint ettől függetlenül még mindig lehet több száz fős rendezvényeket tartani.

Kiderült még, hogy a fertőzöttek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó, és 14 gyereket ápolnak kórházban, egyikük sem kap intenzív ellátást, és egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Amire szerettünk volna választ kapni:

  • Hány koronavírusos fertőzöttet kezelnek jelenleg intenzív osztályon?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?  
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Mennyi egészségügyi dolgozó van jelenleg karanténban? Közülük mennyien igazolt fertőzöttek?

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó