Egy napra eltűnt a képernyőről Müller Cecília

járvány
2020 október 21., 07:44

Szerdán váratlanul nem Müller Cecília, hanem Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője jelent meg az operatív törzs tájékoztatóján. Azt mondták, azért, mert a tisztifőorvosnak hivatalos elfoglaltsága van, de csütörtökön visszatér.

photo_camera Galgóczi Ágnes

A szokásoknak megfelelően a kérdéseinket most sem olvasták be.

Bár a második hullám magyar halálozási számai európai szinten kimagaslóak, és szerdán újabb rekordot döntött a napi halálesetek száma, Galgóczi elmondta, hogy

„az összhalálozást tekintve az elmúlt 10 évre visszamenőleg elmondható, hogy nem nagyobb a halálozás mint az elmúlt 10 évben összességében”.Beválogatták viszont a HírTV kérdését, hogy valóban van-e járványügyi kockázata a tömegrendezvényeknek. A válasz: igen, ezért nem is ajánlják senkinek, hogy ilyenre menjen. A szabályok szerint ettől függetlenül még mindig lehet több száz fős rendezvényeket tartani.

Kiderült még, hogy a fertőzöttek 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó, és 14 gyereket ápolnak kórházban, egyikük sem kap intenzív ellátást, és egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Amire szerettünk volna választ kapni:

  • Hány koronavírusos fertőzöttet kezelnek jelenleg intenzív osztályon?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Mennyi egészségügyi dolgozó van jelenleg karanténban? Közülük mennyien igazolt fertőzöttek?