Elismerte bűnösségét a cég, amely milliókat szoktatott rá az opiod fájdalomcsillapítóra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma elismerte, hogy lefizetett orvosokat és gyógyszerészeket, hogy a betegeknek írják föl a nagyon komoly függőséget okozó és a heroinnál nyolcszor halálosabb termékét. 

A cég 8 milliárd dollár büntetést kell, hogy fizessen, de ettől még a vállalat vezetői, és a céget tulajdonló Sackler család tagjai elleni büntető- és polgári perek még nem zárultak le

Korábban már írtunk a Purdue Pharma nevű amerikai cégről és az azt tulajdonló, a komolyabb botrányok kirobbanásáig pedig a cég vezetésében is nagyon komoly szerepet játszó Sackler családról. A cég és a család amerikaiak millióit szoktatta rá az opioid alapú fájdalomcsillapítójára, miközben tudták, hogy az nagyon addiktív és elég könnyen túl lehet adagolni. Az 1990-es évek óta 450 ezer amerikai vesztette életét az opioid-járványnak is nevezett jelenségben, vagyis abban, hogy az Egyesült Államok szegényebb részein rengetegen szoktak rá az ilyen fájdalomcsillapítókra, különösen az Oxycontinra. 

A New York Times most azt írja, hogy a Purdue Pharma megállapodott az amerikai igazságügyi minisztériummal, elismerve a bűnösségét abban, hogy lefizetett az orvosokat és patikusokat, akik így olyanoknak is felírták az erős és függőséget okozó szert, akiknek nem lett volna feltétlenül szüksége a heroinnal és morfiummal azonos hatóanyagú fájdalomcsillapítóra. A cég azt is elismerte, hogy ezzel nagyon komoly összegeket csalt ki az állami egészségbiztosítást nyújtó intézményekből, a Medicare-ből és a Medicaid-ből. 

Azután, hogy a cég elismerte a bűnösségét, várhatóan több ezer polgári perben kell majd kártérítést fizetnie azoknak a családoknak,városoknak, indián törzseknek és egyéb entitásoknak amelyek beperelték a céget.A Purdue ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy csak azután lesz hajlandó megállapodni ezekben a perekben, ha a vállalat elleni szövetségi büntetőper lezárult. Viszont a New York Times szerint az sem biztos, hogy a mostani megállapodásban szereplő 8 milliárd dolláros büntetést megkapja az állam, a Purdue ugyanis tavaly csődvédelmet kért, ennek értelmében pedig először a vállalat hitelezőit kell kifizetni, az államnak és a céget beperlőknek pedig be kell állniuk a sor végére.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó