Ferenc Pápa szerint a melegeknek is joguk van a családhoz

A homoszexuálisok is Isten gyermekei, nekik is joguk van a családhoz, senkit nem kellene ettől megfosztani vagy emiatt megkeseríteni az életét - ezt mondja Ferenc pápa egy róla megjelent dokumentumfilmben, amelyben 

kiáll amellett, hogy a melegek köthessenek élettársi kapcsolatot. Ezzel a pápa radikálisan más álláspontot képvisel az elődeihez képest és a Vatikán érvényes törvényeihez képest is. Ferenc elődje, Benedek például morális gonosznak nevezte, a katolikus egyház pedig hivatalosan rendellenességnek tartja a homoszexualitást, bár a világ egyes részein katolikus papok ennek ellenére megáldottak meleg párokat. 

A Francesco című filmben, amelyet az orosz származású amerikai rendező, Evgeny Afineevsky rendezett, Ferenc pápa arról beszél, hogy Buenos Aires püspökeként is kiállt azért, hogy a melegek közötti élettársi kapcsolatot ismerje el az egyház, bár a melegházasságot ő is ellenzi. 

Eddig katolikus egyházfő még nem állt ki ennyire nyíltan a meleg párok elismerése mellett, így sok, a melegek egyházon belüli elfogadásáért küzdő aktivista és pap szerint ez óriási előrelépést jelent. A pápa a saját korábbi nyilatkozataihoz képest is máshogy áll a film szerint a melegek elismerésének kérdéséhez, 2013-ban például még azt mondta, hogy komoly "antropológiai regressziót" jelentene, ha a jog egyenlőnek ismerné el a heteroszexuális és homoszexuális párokat. 

A Francesco című filmet a héten mutatják be Rómában, utána pedig az Egyesült Államokban, a rendező pedig azt reméli, hogy valamelyik streaming szolgáltató is terjeszteni fogja majd a pápa elmúlt hét évét összefoglaló filmet. (Washington Post)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.