Kijárási korlátozás és boltzár jön Csehországban

külföld
2020 október 21., 11:44

Csehországban az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet és szolgáltatást bezárnak, mondta Andrej Babis miniszterelnök. Korlátozzák a szabad mozgást is: csak dolgozni, vásárolni és orvoshoz mehetnek az emberek. Az intézkedések november elejéig maradnak érvényben.

Babis elnézést kért a lakosságtól és a vállalkozóktól, de azt mondta, „a döntést a lakosság életének védelme érdekében” hozta meg a kormány, mert az eddigi intézkedések nem hozták meg a várt eredményt. Ha nem tennének radikális lépéseket, november elejére összeomlana a cseh egésségügyi rendszer.

photo_camera Andrej Babis Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Szerda reggeltől a köztereken és autóban is kötelező a maszk. Ez alól kivétel, ha kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak. Zárt termekben, tömegközlekedési eszközökön a maszkok viselése már néhány hete kötelező.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a fertőzés terjedési mutatója 1,37-1,47 között mozog, a tetőzést pedig november 3. és 11. között várják. Prágában már épül is egy tábori kórház 500 férőhellyel.

Babis elmondása szerint az intenzív kezelésre alkalmas speciális kórházi ágyak számát sikerült 4800-ról 15 400-ra emelni, a kormány pedig további 2500 ilyen kórházi ágyat rendelt. Külföldi segítséget is kértek, például az Egyesült Államokból rövidesen 28 orvos érkezik a cseh egészségügyi intézményekbe.

Szerda reggeli adatok szerint közel 12 ezer fertőzöttet igazoltak egy nap alatt, ami az eddigi legmagasabb szám. A kórházakban kezeltek száma meghaladja a négyezret, a súlyos esetek száma 634, közülük több mint háromszázan lélegeztetőgépre szorulnak. A halálos áldozatok száma összesen 1619.

Jól jelzi a helyzet súlyosságát ez a grafikon, ami a megelőző hét nap átlagában mutatja a napi halálozási számokat, egymillió főre vetítve. Az Európai Unióban jó ideje Csehországban a legmagasabb ez a szám, most majdnem 7. A második helyen Magyarország áll, szinte holtversenyben Romániával (3,5 és 3,4).

(via MTI)