Lekapcsoltatott egy kormánykritikus tévécsatornát a thaiföldi bíróság, mert tudósítottak a napok óta tartó demokráciapárti tüntetéssorozatról

Média
2020 október 21., 05:39

Egy bírósági ítélet értelmében be kellett szüntetnie a műsorsugárzást a thaiföldi Voice TV-nek, az ország egyik megmaradt kormány- és monarchia-kritikus tévécsatornájának, írja a Guardian.

Az ítélet szerint a Voice TV súlyosan veszélyeztette az állam biztonságát, és nyugtalanságot gerjesztett azzal, hogy élőben tudósított az országban napok óta tartó, az ifjúságtól induló tüntetéshullámról, ami a puccsal hatalomra jutott Prayut Chan-O-Cha miniszterelnök távozását, és demokratikus reformokat követel a thai királyságban.

„A sajtószabadság fontos érték, de előfordul, hogy egyes sajtóorgánumok torz információk terjesztésével nyugtalanságot váltanak ki a társadalomban” - mondta Prayut miniszterelnök a bírósági ítélet után Bangkokban.

A Guardian azt írja, a Voice TV összefüggésbe hozható Thaksin Shinawatra volt thai miniszterelnökkel, aki a puccs után külföldi száműzetésbe kényszerült. A tévécsatorna tagadja a bíróságon megfogalmazott vádakat: „11 éven át a demokráciát szolgáltuk, teret adtunk az emberek véleményének, legyen szó bármelyik oldalról, nyitott átlátható módon, felelősségünk teljes tudatában” - írta Makin Petplai, a csatorna igazgatója a Voice TV weboldalán közzétett közleményében. Az írásos bírósági ítélet kézbesítéséig online folytatják a műsorsugárzást - tette hozzá.

A thai bíróságokon hasonló okokból, a tüntetések bemutatásának állambiztonságot veszélyeztető hatása miatt, perbe fogtak másik három médiumot is, ezekben az ügyekben egyelőre még nincsenek ítéletek.