A CDC szerint már az is közeli kontaktus, ha valaki 24 óra alatt összesen töltött 15 percet fertőzöttel

külföld
2020 október 22., 09:57

A betegség realitásaival szembesülve az amerikai járványügyi központ, a CDC október közepén megváltoztatta a közeli kontakt definícióját, írja a Stat News. Ezidáig azt tartották számon közeli kontaktként, aki egy igazoltan fertőző emberrel egyidőben legalább negyed órát töltött két méteres távolságon belül. Az új definíció jelentősen kibővíti a közeli kontaktok körét, ez alapján ugyanis

mindenki közeli kontaktnak számít, aki 24 órán belül összesen legalább 15 percet töltött fertőző emberek két méteres közelségében.

Vagyis a járvány megelőzése érdekében ezentúl mindenkit fel kéne kutatni, és karanténozni kéne, aki egy nap összesen legalább negyed órát töltött igazoltan fertőző emberek közelségében. Mondanom se kell, hogy ez mennyire kibővíti a közeli kontaktok körét, akiket a hatóságoknak meg kéne találniuk. Ez nem kis terhelésnövekedés, pláne akkor, ha a kontaktkutatás iránya nem előre, hanem hátrafele mutat. A világban jellemzően előrefele keresik a kontaktokat, vagyis azt kutatják, ki találkozott a frissen igazolt fertőzöttel azóta, hogy megfertőződhetett. Egyre több szakértő szerint azonban érdemes lenne megfordítani a kontaktkutatás irányát, vagyis nem azt kéne vizsgálni, hogy egy fertőzött kiket fertőzhetett meg, hanem hogy ő maga kitől kaphatta el a betegséget.

A hátrafele kutatásnak a szakértők szerint azért volna több értelme, mert az elmúlt kilenc hónapban felhalmozott ismereteink alapján a fertőzöttek döntő többsége egyáltalán nem fertőz tovább, a megbetegedések javát a fertőzöttek legfeljebb ötöde okozza szuperterjesztőként. Vagyis sokkal nagyobb eséllyel lehetne új fertőzötteket találni akkor, ha ezeket a szuperfertőzőket tudnák kiszűrni, és náluk elvégezni előrefele a kontaktkutatást.

A CDC most egyébként azért változtatta meg a közeli kontakt definícióját, mert egy friss tanulmányban kutatók igazolták, hogy egy vermonti börtönőr hat különböző fertőzöttel töltött rövid közeli találkozás után kaphatta el a betegséget.