Hét ember ellen emelnek vádat Samuel Paty lefejezése miatt

külföld
2020 október 22., 02:03
photo_camera Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

A francia terrorelhárítási ügyészség indítványára hét ember, köztük két 18 év alatti ellen emelt vádat az illetékes vizsgálóbíró Samuel Paty tanár kegyetlen meggyilkolása ügyében. A vád terrorista gyilkosságban való bűnrészesség, írja az MTI. A történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

A vádlottak közül a 14 és egy 15 éves fiú a gyanú szerint azzal vált bűnrészessé, hogy pénzért cserébe megmutatta a gyilkosnak, Abdoullakh Anzorovnak a tanárt. Mindkét fiú szabadlábon védekezhet, de rendőri felügyelet alá, és nevelő szülőkhöz kerültek.

A gyanúsítottak között van Brahim China, a megölt tanár egyik 13 éves diákjának az apja. A férfi a Facebookon két videófelvételt tett közzé, amelyben a tanár ellen uszított, mert órán Mohamed-karikatúrákat mutatott be. Az apát és Abdelhakim Sefrioui iszlamista prédikátort azzal vádolják, hogy célponttá tették a tanárt közösségi oldalakon. Ellenük is terrorista gyilkosságban való bűnrészesség a vád.

A támadó három barátját is vád alá helyezték. Közülük ketten, Naim B. és Azim E. szállították autóval a gyilkost a középiskolához, a harmadik, Yussuf C. pedig jelen volt, amikor az iszlamista megvette a kést, amellyel megölte áldozatát. Őket terrorista bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják.

A nagykorú vádlottak előzetes letartóztatásba kerültek az öt napon át zajló kihallgatások után.

Az apával a csecsen támadó közvetlenül is felvette a kapcsolatot, hogy megtudja, pontosan mi hangzott el a tanórán a karikatúrákkal kapcsolatban.

A prédikátor ügyvédje azt állítja, hogy ügyfele és az iszlamista gyilkos között nem volt semmilyen kapcsolat. Szerinte „megrendelők állnak a merénylet mögött, akik most feltehetően örülnek, hogy a nyomozás két periférikus figurára koncentrál, akik soha nem akarták ezt a szörnyűséget”. Az ügyvéd szerint a „veszélyes emberek, akik kiképezték Anzorovot, biztonságos helyen vannak és másokat is ki fognak képezni”.

Egy orosz nyelvű hangfelvételen a csecsen támadó azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért „sértő módon mutatta meg a profétát”. A francia hírügynökség által idézett üzenetben az iszlamista a Koránból idézett, és azt kérte „testvéreitől: imádkozzanak érte, hogy Allah elismerje mártírként”.

A Le Monde értesülése szerint a közelmúltban radikalizálódott Abdoullakh Anzorov júniusban nyitott Twitter-profiljáról - amelyen vállalta a merényletet - kiderül, hogy szeptember 25. óta keresett áldozatot dzsihadista merénylettervéhez. Többször utalt arra, hogy le akar valakit fejezni. Aznap egy 25 éves pakisztáni férfi egy hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét. Mielőtt kiszemelte Samuel Paty-t, három olyan ember címét is megszerezte, akilet bűnösnek tartott azért, mert szerinte megsértette a profétát. (MTI)