Az otthonában lőttek agyon egy dél-afrikai környezetvédő aktivistát

Csütörtökön ismeretlenek a saját házában lelőtték Fikile Ntshangase-t, a 65 éves környezetvédő aktivistát - írja a Guardian. Ntshangase a Tendele Coal nevű szénbányász cég elleni kampány egyik vezetője volt, aki azért küzdött, hogy a cég ne bővíthesse a nyílt színi szénbányáját Afrika legrégebbi környezetvédelmi körzete mellett. Ntshangase perben is állt a vállalattal, hogy a bíróságon gátolja meg a   Hluhluwe–Imfolozi park melletti bánya bővítését. 

A helyi rendőrség szerint csütörtökön, helyi idő szerint este fél 7-kor négy ismeretlen férfi lépett be az aktivista otthonába, ahol lelőtték. Egy 13 éves gyerek szemtanúja volt az esetnek, ő segíti is a nyomozást. 

A Tendele Coal elítélte az "értelmetlen gyilkosságot". A bánya bővítése megosztotta a helyi közösséget, sokan támogatták azt, remélve, hogy az jó hatással lesz a helyi gazdaságra, mások viszont nem támogatják azt, mert akkor el kellene hagyniuk a törzsi területeiket. Az elmúlt időszakban egyre több erőszakos fenyegetés érte a bővítés ellenzőit, több családra, akik nem hajlandók elköltözni a bányának szánt területről, rá is lőttek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.