Az otthonában lőttek agyon egy dél-afrikai környezetvédő aktivistát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csütörtökön ismeretlenek a saját házában lelőtték Fikile Ntshangase-t, a 65 éves környezetvédő aktivistát - írja a Guardian. Ntshangase a Tendele Coal nevű szénbányász cég elleni kampány egyik vezetője volt, aki azért küzdött, hogy a cég ne bővíthesse a nyílt színi szénbányáját Afrika legrégebbi környezetvédelmi körzete mellett. Ntshangase perben is állt a vállalattal, hogy a bíróságon gátolja meg a   Hluhluwe–Imfolozi park melletti bánya bővítését. 

A helyi rendőrség szerint csütörtökön, helyi idő szerint este fél 7-kor négy ismeretlen férfi lépett be az aktivista otthonába, ahol lelőtték. Egy 13 éves gyerek szemtanúja volt az esetnek, ő segíti is a nyomozást. 

A Tendele Coal elítélte az "értelmetlen gyilkosságot". A bánya bővítése megosztotta a helyi közösséget, sokan támogatták azt, remélve, hogy az jó hatással lesz a helyi gazdaságra, mások viszont nem támogatják azt, mert akkor el kellene hagyniuk a törzsi területeiket. Az elmúlt időszakban egyre több erőszakos fenyegetés érte a bővítés ellenzőit, több családra, akik nem hajlandók elköltözni a bányának szánt területről, rá is lőttek. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!