Az otthonában lőttek agyon egy dél-afrikai környezetvédő aktivistát

bűnügy
2020 október 23., 21:39

Csütörtökön ismeretlenek a saját házában lelőtték Fikile Ntshangase-t, a 65 éves környezetvédő aktivistát - írja a Guardian. Ntshangase a Tendele Coal nevű szénbányász cég elleni kampány egyik vezetője volt, aki azért küzdött, hogy a cég ne bővíthesse a nyílt színi szénbányáját Afrika legrégebbi környezetvédelmi körzete mellett. Ntshangase perben is állt a vállalattal, hogy a bíróságon gátolja meg a Hluhluwe–Imfolozi park melletti bánya bővítését.

A helyi rendőrség szerint csütörtökön, helyi idő szerint este fél 7-kor négy ismeretlen férfi lépett be az aktivista otthonába, ahol lelőtték. Egy 13 éves gyerek szemtanúja volt az esetnek, ő segíti is a nyomozást.

A Tendele Coal elítélte az "értelmetlen gyilkosságot". A bánya bővítése megosztotta a helyi közösséget, sokan támogatták azt, remélve, hogy az jó hatással lesz a helyi gazdaságra, mások viszont nem támogatják azt, mert akkor el kellene hagyniuk a törzsi területeiket. Az elmúlt időszakban egyre több erőszakos fenyegetés érte a bővítés ellenzőit, több családra, akik nem hajlandók elköltözni a bányának szánt területről, rá is lőttek.

Kiemelt videóink