Egyre több horvát és szlovén szorul kórházi ápolásra a koronavírus miatt

járvány
2020 október 23., 11:59

Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, mindkét ország növeli kórházi kapacitásait - ez derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által pénteken közzétett adatok szerint csütörtökön 1656-tal 19 307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 214-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 394-en vannak kórházban, közülük 67-et ápolnak intenzív osztályon.

Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter elmondta: Szlovénia számára, amely 7500 kórházi ággyal rendelkezik, nem okozna problémát, ha azok tíz százalékát fenn kellene tartani a Covid-betegek számára.

Szombattól egy hétig az országban részlegesen leállítják a gazdaságot: bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és a diákotthonokat. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter újságíróknak úgy nyilatkozott: a kórházak 14 460 kórházi ággyal rendelkeznek, de ez a szám húszezerre növelhető. Azt is elmondta, hogy néhány klinikai központ mellett ideiglenes sátorkórházakat is épített a katonáság, de azokra egyelőre nincs szükség.

Horvátországban egy nap alatt, péntekre 1867-tel nőtt és elérte a 22 910-et az azonosított fertőzöttek száma. Hét ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 413-ra nőtt. Kórházban 716 beteget ápolnak, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Kisebb pánikot okozott az országban, hogy a horvát gyógyszer-nagykereskedők a hét közepén leállították a kórházak 80 százaléka számára a gyógyszerek szállítását, mert azok 5 milliárd kunával (240,3 milliárd forint) tartoznak. A beszállítók azt nyilatkozták, hogy pénz nélkül maradtak, amiért nem tudják adósságaikat fedezni saját beszállítóik számára sem. Az országban hiány van influenza elleni oltóanyagból is. (MTI)