Karácsony Gergely a forradalmár nőkre emlékezett

POLITIKA
2020 október 23., 16:20

"A legnagyobb bajokat sokszor öregedő urak okozták, és sokszor nők hozták helyre" - mondta a Főpolgármesteri Hivatal október 23-i ünnepségén Karácsony Gergely főpolgármester. Az apropót az adta, hogy a Főváros idén az 1956-os forradalomban szerepet vállaló nőkre emlékező kiállítással ünnepelte az évfordulót. A kiállításon 19 forradalmár nő portréja és története látható. Rainer M. János történész, a kiállítás egyik megalkotója arról beszélt, hogy a forradalom után az állam megpróbálta összeírni az abban résztvevők teljes listáját, ennek során arra jutottak, hogy abban egymillióan vehettek részt. Rainer szerint körülbelül a felük nő volt, de a megtorlást szenvedők között már tíz százalékot se érte el az arányuk. "Mintha a megtorló rendőrség sem vette volna komolyan a nőket" - mondta.

Horváth Csaba, a fõvárosi MSZP-frakció vezetõje, Zugló polgármestere, Gy. Németh Erzsébet fõpolgármester-helyettes, Rainer M. János, történész, egyetemi tanár, Karácsony Gergely fõpolgármester és Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési fõpolgármester-helyettes (b-j) az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án
photo_camera Horváth Csaba, a fõvárosi MSZP-frakció vezetõje, Zugló polgármestere, Gy. Németh Erzsébet fõpolgármester-helyettes, Rainer M. János, történész, egyetemi tanár, Karácsony Gergely fõpolgármester és Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési fõpolgármester-helyettes (b-j) az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Karácsony főpolgármester beszédében azt emelte ki, hogy október 23. a közösséggé válás élménye miatt is fontos. Azt, hogy miért a nőkre koncentrál a kiállításuk, azzal indokolta, hogy "a megemlékezések fájóan keveset szóltak a nők szerepéről, pedig a nők áldozathozatala nélkül semmilyen változás, semmilyen haladás nem képzelhető el". Záró gondolata pedig az volt, hogy "[a] modern demokratikus politika nem is lehet más, csakis feminista".

link Forrás

A főpolgármesterrel szemben Orbán Viktor miniszterelnök nem szólalt fel ma 56-os megemlékezésen - igaz, az állami ünnepségek közül eleve csak a zászlófelvonást tartották meg. Az MTI beszámolója szerint péntek kora reggel Wittner Mária társaságában megkoszorúzta a Corvin mozi mellett az 56-os pesti srác emlékművét, az erről készült videót pedig Facebook-oldalán posztolta. (Via Telex 1, 2.)

Kiemelt videóink