Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak

járvány
2020 október 23., 13:24

Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren azt MTI beszámolója szerint. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják.

A cseh hatóságok csütörtökön közölték, hogy Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére. Babis csütörtökön szintén a Twitteren írta, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába. Babis a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek. Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter szerint pedig a NATO pénteken hoz döntést arról, hogy a szervezet tartalékaiból 60 lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztető gépe van, amely bevethető a Covid-19 betegség kezelésénél. Jelenleg a gépek 52 százaléka van használatban. A cseh kormány egy hete 500 darab új lélegeztetőgépet rendelt 250 millió korona (3375 millió forint) értékben.

A magyar kormánynak pedig bőven van lélegeztetőgépe, amit oda tud adni Csehországnak, a kormány ugyanis nagyjából 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, jóval többet, mint amennyinek a működtetéséhez van elég szakember Magyarországon. Ahogy azt a Direkt36 megírta, az európai országok közül Magyarország vásárolta a legdrágábban az ilyen gépeket, Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb egységárat fizetett a magyar kormány.