Nagy-Britannia 5000 lopott műkincset ad vissza Iraknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nagy-Britannia visszaad Iraknak csaknem 5000 ellopott régiséget - ezt jelentette be pénteken Bagdadban az iraki miniszterelnöki hivatal az MTI beszámolója szerint. A közlemény szerint ilyen nagy számú, Irakból külföldre csempészett műkincs visszaszolgáltatására még nem volt példa.

Arra, hogy az iraki múzeumok vagy lelőhelyek fosztogatásából származó régiségeket visszaadják, Musztafa al-Kádimi kormányfő állítása szerint hivatalos londoni látogatása alatt kapott ígéretet.

A közlés szerint mintegy 5000 ősi agyagtábla szállításának előkészítése folyik, ezek hivatalosan jövő év elején kerülhetnek vissza Irakba.Iraki hivatalos adatok szerint Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának 2003-as megdöntése után mintegy 15 ezer régészeti emléket loptak el vagy semmisítettek meg a közel-keleti országban, főleg a bagdadi Iraki Nemzeti Múzeumban. Irakban több mint 10 ezer régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, de ezek többségét nem őrzik, és némelyik szabad prédája a fosztogatóknak. Az országból a megszálló amerikai és szövetséges katonák itt több tízezer műkincset loptak el, amelyeknek jó része a műkincsek feketepiacán kötött ki. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!