Éjjeli kijárási tilalmat vezetnek be Brüsszelben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Éjjel 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk. Erről döntött a brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén szombaton.

  • Valamennyi brüsszeli üzletnek 20 órakor be kell zárnia. 
  • Családonként egyszerre egy ember vásárolhat. 
  • Az arra jogosult vendéglátóhelyek készételt elvitelre 22 óráig árusíthatnak. 
  • A távmunka, ahol az megoldható, kötelezővé válik. 
  • Minden sportlétesítményt be kell zárni, beleértve az uszodákat és a fitneszközpontokat is. 
  • Minden nem hivatásos sportverseny megtartása tilos, még a 12 év alatti gyerekek számára is. 
  • Az iskolai kirándulásokat, valamint a 12 éven felüliek szakmai gyakorlatait nem tarthatják meg.
  • A kulturális központok, színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok szintén bezárnak. 
  • Esküvőn a házasulandó pár, a tanúk és a hivatalos személyeken kívül legfeljebb 15 ember vehet részt. 
  • Az idősotthonok lakói, és az ápolási központokban tartózkodók ugyanazt a két látogatót fogadhatják csak.

A brüsszeli szabályok az egy hete, országosan elrendelt intézkedéséket szigorítják.  Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke a járvány tavaszi időszakában elrendelt szabályokhoz hasonlóan szigorú előírásokat a főváros és környékének folyamatosan emelkedő fertőzési mutatóival indokolta.

Belgiumban jelenleg éjfél és reggel öt óra közötti időszakra érvényes kijárási tilalom van érvényben. A bárok és éttermek legalább egy hónapra bezártak.

A brüsszeli régió vezetése nemrégiben rendelte el a bárok, a kávéházak és a rendezvényközpontok legalább egy hónapos bezárását. A piacokon nem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 500 fertőzött jut.

A belga közegészségügyi intézet szombaton közzétett adatai szerint a héten naponta átlagosan 11 200 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Belgiumban, ami 56 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. A szakértők arra számítanak, hogy a jövő hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma meg fogja haladni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta közel 288 ezer ember fertőződött meg az országban.

A héten folyamán kórházba naponta átlagosan 399 embert szállítottak, ami egyhetes viszonylatban 93 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 4061 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 632-őt intenzív osztályon.  A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeiben 10 658-an haltak bele, a hét folyamán átlagosan naponta 37 ember. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!