Könnygázzal kellett feloszlatni a korlátozások ellen tüntetőket Varsóban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A rendőrség könnygázt vetett be a koronavírus miatti korlátozások ellen tüntetőkkel szemben Varsóban szombaton. A felvonulást éppen aznapra szervezték, amikor életbe léptek a szigorúbb kijárási korlátozások. Ennek értelmében bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket. 

A tüntetést a Nemzetközi Menet a Békéért névvel hirdették meg, és a szervezők között ott volt a szélsőjobboldali Konfederacja párt vezetője mellett az egyik legismertebb oltásellenes aktivista is.

A szervezők szerint a politikai erők pánikkeltésre használják a vírust, hogy „jogszerűtlen és tudományosan megalapozatlan korlátozásokat” vezessenek be, és „totalitárius államot építsenek”.

Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Lengyelországban egy nap alatt 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an meghaltak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg van lélegeztetőgépen. (Notesfrompoland

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!