Ismét több mint százezren tüntettek Lukasenka ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ismét hatalmas tömeg, egyes források szerint százezren tüntettek vasárnap a belarusz fővárosban Lukasenka ellen. Az ellenzéki Sztrana dlja Zsiznyi televíziós csatorna a hatóságok több újságírót is őrizetbe vettek a megmozduláson. A rendőrök gyakorlatilag lezárták a belvárost, korlátozták a metró működését, hogy akadályozzák a tiltakozók mozgását. 

A Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint "különleges nap a mai." Korábban ugyanis ultimátumot adott Lukasenkának, országos sztrájkkal fenyegetve meg az elnököt, amennyiben október 25-ig nem jelenti be lemondását, nem vet véget a tüntetőkkel szembeni rendőrségi erőszaknak és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait. Néhány ellenzéki szabadlábra került, de szakértők szerint nem várható több engedmény Lukasenkától. Cihanouszkaja ezért felszólított mindenkit, hogy hétfőtől vegyen részt az országos sztrájkban, és maradjon otthon. "Az út nem lesz egyszerű", a Lukasenka elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség - hangsúlyozta.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!