A főváros vizsgálatot rendelt el egy újpesti idősotthonban

Egészségügy
2020 október 26., 13:49

A fővárosi önkormányzat vizsgálatot rendelt el a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek nagy arányú fertőzöttséget mutattak. Az intézmény vezetőjét a vizsgálat lezárásig felfüggesztették – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Az október közepén elrendelt járványügyi megfigyelés után újabb hatósági tesztelést végeztek az újpesti telephelyen. A tesztek eredményei folyamatosan érkeznek, és „nagyon nagy pozitivitási arányt” tartalmaznak – áll a közleményben. A fenntartó fővárosi önkormányzat egy másik fővárosi intézmény vezetőhelyettesét rendelte ki a vizsgálat végéig az intézmény vezetésére.

Egy franciaországi idősotthon egyik lakója október 1-én.
photo_camera Egy franciaországi idősotthon egyik lakója október 1-én. Illusztráció: Jeff Pachoud/AFP

Az önkormányzat a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályával folyamatosan egyeztetve járványügyi intézkedési tervet állított össze, és egyeztet a IV. kerület népegészségügyi osztályával is: a terv tartalmazza többek közt a dolgozók szűrővizsgálatának sűrítését, a pozitív teszttel rendelkező lakók kórházba szállítását és a negatív gondozottak elkülönítését – áll a közleményben.