170 km/h-ás széllökésekkel söpört végig a Fülöp-szigeteken a Molave tájfun

külföld
2020 október 27., 06:36

Ketten meghaltak, 12 halásznak nyoma veszett a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfuban. A Molave névre keresztelt vihar 170 km/h-ás széllökésekkel tombolt, villanypóznákat, fákat döntött ki és házak tetőszerkezetét szaggatta le. Az erős szél által felkorbácsolt hatalmas hullámok mintegy harminc halászhajót borítottak fel Batangas és Bataan tartomány partjainál.

photo_camera Egy ház romjai a tájfun után Pola városában 2020. október 26-án. Fotó: ERIK DE CASTRO/AFP

A tájfun heves esőzésekkel járt, ez áradásokat, földcsuszamlásokat okozott.

A tájfun miatt több mint 150 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Kedden már elkezdtek hazatérni, de sok helyen még mindig nincs áramszolgáltatás, mivel az árvíz miatt nem lehet helyreállítani a leszaggatott villanyvezetékeket és kidöntött villanypóznákat.

Molave az idén már a 17. tájfun, amely végigsöpört a Fülöp-szigeteken. A vihar helyi idő szerint hétfőn hagyta le a szigetországot, és várhatóan szerdán éri el Vietnam középső részét, ahonnan emiatt mintegy 1,3 millió embert evakuáltak. Vietnam középső tartományait az elmúlt két-három hétben amúgy is heves esőzések sújtották, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A hatóságok szerint az ítéletidőben száznál több ember halt meg október eleje óta.