170 km/h-ás széllökésekkel söpört végig a Fülöp-szigeteken a Molave tájfun

külföld
2020 október 27., 06:36

Ketten meghaltak, 12 halásznak nyoma veszett a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfuban. A Molave névre keresztelt vihar 170 km/h-ás széllökésekkel tombolt, villanypóznákat, fákat döntött ki és házak tetőszerkezetét szaggatta le. Az erős szél által felkorbácsolt hatalmas hullámok mintegy harminc halászhajót borítottak fel Batangas és Bataan tartomány partjainál.

Egy ház romjai a tájfun után Pola városában 2020. október 26-án.
photo_camera Egy ház romjai a tájfun után Pola városában 2020. október 26-án. Fotó: ERIK DE CASTRO/AFP

A tájfun heves esőzésekkel járt, ez áradásokat, földcsuszamlásokat okozott.

A tájfun miatt több mint 150 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Kedden már elkezdtek hazatérni, de sok helyen még mindig nincs áramszolgáltatás, mivel az árvíz miatt nem lehet helyreállítani a leszaggatott villanyvezetékeket és kidöntött villanypóznákat.

Molave az idén már a 17. tájfun, amely végigsöpört a Fülöp-szigeteken. A vihar helyi idő szerint hétfőn hagyta le a szigetországot, és várhatóan szerdán éri el Vietnam középső részét, ahonnan emiatt mintegy 1,3 millió embert evakuáltak. Vietnam középső tartományait az elmúlt két-három hétben amúgy is heves esőzések sújtották, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A hatóságok szerint az ítéletidőben száznál több ember halt meg október eleje óta.