Békéscsabán, Salgótarjánban, Pécsen és Zalaegerszegen is nőtt a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Súlyosbodó járványhelyzetre engednek következtetni a nagyvárosok szennyvízéből vett minták. Az NNK korai előrejelző rendszerének 43. heti adatai (.pdf) alapján a szennyvízből vett mintákban négy városban, Békéscsabán, Salgótarjánban, Pécsen és Zalaegerszegen is nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A vizsgált települések közül egyedül Székesfehérváron csökkent az előző héthez mérten a víruskoncentráció a szennyvízben, a többi vizsgált településen - Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Szegeden, Nyíregyházán, a fővárosi agglomerációban, Szolnokon, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Egerben és Tatabányán - stagnál.

A szennyvízből kimutatott koronavírus-koncentráció jó előrejelzője lehet a járvány terjedésének. Ahol nő a koncentráció, ott a tapasztalatok szerint öt nappal később megugrik a pozitív esetek száma. Az esetszám növekedését pedig a tapasztalatok szerint 4-6 héttel követi a halálozások számának megugrása.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!