Horvátországban elrendelték az egészségügy mozgósítását

külföld
2020 október 27., 17:04

Horvátországban az egészségügyi miniszter, Vili Beros elrendelte az egészségügy mozgósítását a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek számának növekedése miatt – jelentette az N1 horvát hírcsatorna.

A miniszter elmondta: az egészségügyi ellátórendszernek elég jók a kapacitásai, hogy megfeleljen a kihívásoknak, de nem lehet tudni, hány orvos és nővér kerül a közeljövőben karanténba.

A minisztérium ezért felhívást küldött az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve a bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint 1000 munkanélküli ápolót tartanak nyilván, továbbá arra biztatja az egészségügyi intézményeket, hogy önállóan is kezdjenek toborzásba.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 1412-vel nőtt, és elérte a 38 621-et az azonosított fertőzöttek száma. 18 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 470-re nőtt. Kórházban 897 beteget ápolnak, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Egészségügyi dolgozó Zágrábban április 1-én.
photo_camera Egészségügyi dolgozó Zágrábban április 1-én. Fotó: Denis Lovrovic/AFP

A szlovén kórházakban súlyos a helyzet

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint hétfőn 1499-cel 25 579-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 13 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 256-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 560-an vannak kórházban, közülük 86-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő szerint a szlovén kórházakban súlyos a helyzet, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma valamivel több mint egy hét alatt megkétszereződött, és várhatóan tovább fog növekedni.

Bár az intézmények bővítették kapacitásaikat, és további kórházi ágyakat állítottak fel az ún. Covid-osztályokon, végül kénytelenek lesznek leállni a terjeszkedéssel, mert nem lesz személyzet, ami ápolja a betegeket – mondta. (MTI)