Pokolgép robbant egy vallási iskolában Pakisztánban

Több 444 videó?
Szeretném

Pokolgép robbant az északnyugat-pakisztáni Pesavar egyik Korán-iskolájában kedden, legalább hét ember meghalt, közel 70-en megsebesültek, sokan súlyosan - közölték helyi hivatalos források. A halottak húszas-harmincas éveikben jártak, a sérültek között viszont vannak gyerekek is, négyen is 13 évnél fiatalabbak. 

A város rendőrfőnöke szerint a robbanáskor csaknem száz gyerek tartózkodott az épületben, mind egy teremben. A térfigyelő kamerák felvételein látható, hogy nemsokkal a robbanás előtt egy ismeretlen férfi bemegy a terembe, és letesz egy táskát, majd elhagyja az épületet.

Fotó: Hussain Ali/Anadolu Agency via AFP

A környéket a rendőrség lezárta, a helyi biztonsági erőket pedig a legmagasabb fokú készültségbe helyezték. Imran Hán pakisztáni miniszterelnök elítélte a terrortámadást, amelynek elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett.

Néhány nappal korábban a pakisztáni hírszerzés figyelmeztetett, hogy merényleteket követhetnek el a város jelentősebb intézményei ellen.

Az Afganisztánnal határos Hajber-Pahtunhva tartomány fővárosában legutóbb 2014-ben történt hasonló merénylet, amikor helyi tálib lázadók vagy szövetségeseik megrohamoztak egy állami katonai iskolát, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután nagyszabású hadműveletet indított a szélsőségesek ellen, akik ezt követően Afganisztánba szorultak vissza, de időnként még mindig hajtanak végre merényleteket pakisztáni területen.

Pakisztánban az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek, illetve a tálibok 2004 óta csaknem 70 ezer embert gyilkoltak meg, köztük politikusokat, a biztonsági erők tagjait, aktivistákat és újságírókat. (MTI, BBC)