Már a tetőtér beépítésére is járhat a 10 milliós CSOK

gazdaság
2020 október 28., 10:36

Tetetőér beépítésére is felvehető az akár 10 millió forintos CSOK-támogatás a gyermekvállaló vagy már gyerekes pároknak, jelentette be Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán egy sajtótájékoztatón.

Novák azt mondta, hogy a kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A tetőreter beépítők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

A támogatás viszont csak önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak, ugyanis Novák szerint jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok. (MTI)