Koronavírus-számok Magyarországon 11.25.
Elhunytak + 106 Σ 4 114
Kórházban + 120 Σ 7 718
Fertőzöttek + 3 806 Σ 185 687
Tesztek + 20 016 Σ 1 548 318

Négy hónap után ért véget a vesztegzár Melbourne-ben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A koronavírus-járvány miatt 112 napig, mintegy négy hónapig volt érvényben kijárási tilalom az ausztráliai Melbourne-ben, Victoria állam 4,9 milliós fővárosában.

Keddig kellett várni, hogy a járványhelyzet lehetővé tegye a feloldását.

Az elmúlt napokban némileg már enyhítettek a korlátozásokon, de kedd éjféltől az élet visszatért a normális kerékvágásba, megnyíltak az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok, írja nemzetközi hírügynökségekre hivatkozva az MTI.  Helyszíni jelentések szerint egyes szórakozóhelyeken szilvesztert idéző hangulat volt, visszaszámlálással köszöntötték az éjféli határidő lejártát, konfettit szórtak az ajtón örömujjongva betóduló emberek, bár még mindig legfeljebb húszan lehetnek egyszerre odabent.

Az első vendégek közvetlenül a zárlat éjféli feloldása után egy melbourne-i bárbanFotó: WILLIAM WEST/AFP


Victoria államban hétfőn jelentették be, hogy az előző napon egyetlen újabb koronavírusos fertőzés és haláleset sem történt, amire a járvány első hullámának lecsengése, június 9. óta nem volt példa. Kedden se regisztráltak új fertőzöttet, szerdán pedig két újabb eset volt.

Melbourne teljes területén még július elején rendeltek el karantént, miután a fertőzöttek napi száma akkoriban megközelítette a kétszázat. A szigorú korlátozások ellenére a napi esetszám augusztus elejére mintegy hétszázra nőtt, ezért Daniel Andrews Victoria állambeli miniszterelnök rendkívüli járványhelyzetet hirdetett a nagyvárosban, és az egész államban újabb korlátozásokat léptetett életbe, amelyek közül egyesek a világon a legszigorúbbak közé tartoztak.

Augusztus 2-ától a rendőrség fokozott jelenléte mellett vezették be az újabb szigorításokat. Éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, a város lakói legfeljebb öt kilométerre távolodhattak el saját otthonuktól, és naponta legfeljebb egy órán át sportolhattak otthonukon kívül.

A karantén végét jelző plakátok Melbourne belvárosábanFotó: WILLIAM WEST/AFP

A kiutazási korlátozás egyelőre a keddi feloldás után is érvényben marad, Melbourne lakói legfeljebb 25 kilométerre távolodhatnak el a lakóhelyüktől, de november 8-án várhatóan ezt is feloldják. Mostantól egy háztartásból legfeljebb két felnőtt és két eltartott kereshet fel más háztartásokban élő barátokat és rokonokat.

És eszerint a Twitter-bejegyzés szerint végre a fodrászt is:

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!