Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Négy hónap után ért véget a vesztegzár Melbourne-ben

2020 október 28., szerda 5:24

A koronavírus-járvány miatt 112 napig, mintegy négy hónapig volt érvényben kijárási tilalom az ausztráliai Melbourne-ben, Victoria állam 4,9 milliós fővárosában.

Keddig kellett várni, hogy a járványhelyzet lehetővé tegye a feloldását.

Az elmúlt napokban némileg már enyhítettek a korlátozásokon, de kedd éjféltől az élet visszatért a normális kerékvágásba, megnyíltak az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok, írja nemzetközi hírügynökségekre hivatkozva az MTI. Helyszíni jelentések szerint egyes szórakozóhelyeken szilvesztert idéző hangulat volt, visszaszámlálással köszöntötték az éjféli határidő lejártát, konfettit szórtak az ajtón örömujjongva betóduló emberek, bár még mindig legfeljebb húszan lehetnek egyszerre odabent.

Az első vendégek közvetlenül a zárlat éjféli feloldása után egy melbourne-i bárban Fotó: WILLIAM WEST/AFP


Victoria államban hétfőn jelentették be, hogy az előző napon egyetlen újabb koronavírusos fertőzés és haláleset sem történt, amire a járvány első hullámának lecsengése, június 9. óta nem volt példa. Kedden se regisztráltak új fertőzöttet, szerdán pedig két újabb eset volt.

Melbourne teljes területén még július elején rendeltek el karantént, miután a fertőzöttek napi száma akkoriban megközelítette a kétszázat. A szigorú korlátozások ellenére a napi esetszám augusztus elejére mintegy hétszázra nőtt, ezért Daniel Andrews Victoria állambeli miniszterelnök rendkívüli járványhelyzetet hirdetett a nagyvárosban, és az egész államban újabb korlátozásokat léptetett életbe, amelyek közül egyesek a világon a legszigorúbbak közé tartoztak.

Augusztus 2-ától a rendőrség fokozott jelenléte mellett vezették be az újabb szigorításokat. Éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, a város lakói legfeljebb öt kilométerre távolodhattak el saját otthonuktól, és naponta legfeljebb egy órán át sportolhattak otthonukon kívül.

A karantén végét jelző plakátok Melbourne belvárosában Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A kiutazási korlátozás egyelőre a keddi feloldás után is érvényben marad, Melbourne lakói legfeljebb 25 kilométerre távolodhatnak el a lakóhelyüktől, de november 8-án várhatóan ezt is feloldják. Mostantól egy háztartásból legfeljebb két felnőtt és két eltartott kereshet fel más háztartásokban élő barátokat és rokonokat.

És eszerint a Twitter-bejegyzés szerint végre a fodrászt is: