Von der Leyen azt szeretné, ha az uniós országok átvennék egymás koronavírusos betegeit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Belgiumban két héten belül elfogyhatnak az intenzív kórházi ágyak, Franciaországban 50 százalékos a telítettség, Hollandia pedig már kénytelen volt Németországba küldeni koronavírusos betegeket.

Ursula von der LeyenFotó: VIRGINIA MAYO/AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezért csütörtökön arra fogja kérni a tagállamokat, mérjék fel, be tudnak-e fogadni olyan fertőzötteket, akiket hazájukban már nem képesek ellátni. Elmondása szerint nem akart beszállni az egymásra mutogatásba, de „nagyon komoly” a helyzet, és nyilvánvaló, hogy a nyáron túl korán oldották fel a korlátozásokat. 

Von der Leyen szerint ahhoz, hogy Európa visszaszerezze a kontrollt a járvány felett, és alacsonyan tartsa a halálozási számokat, sokkal szorosabb kormányközi együttműködésre van szükség. Jelenleg csak öt ország vesz részt a tavasszal létrehozott, közös koronavírus-adatmegosztásban, pedig az elnök szerint világos, hogy nemzeti keretek közt kezelhetetlen a helyzet. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!