Legalább 13 ember halálát okozta Vietnamban a Molave tájfun

külföld
2020 október 29., 05:49

Tizenhárman meghaltak és negyvenen eltűntek a Molave tájfun által okozott két földcsuszamlásban a Vietnam középső részén fekvő Quang Nem tartományban - közölte a kormány csütörtökön.

A hatóságok a hadsereget is bevetik a földcsuszamlások túlélőinek és áldozatainak felkutatására.

photo_camera Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP


Trinh Dinh Dung miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a földcsuszamlások helyszínéhez vezető utakat is vastag sárréteg borítja. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehet ugyan előre jelezni egy vihar útját és azt, hogy mennyi csapadék hoz magával, de a földcsuszamlásokat lehetetlen.
A hatóságok szerint a Molave az elmúlt két évtized legerősebb vihara.

A tájfunt óránkénti 135 kilométeres sebességű széllökések kísérik, amelyek fákat csavarnak ki a helyükből. Több mint 88 ezer épület tetőszerkezetét szaggatta le a vihar.

photo_camera Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Kedd este két halászhajó elsüllyedt, 26 halász után még kutatnak a hatóságok.
Az ország középső részén fekvő tartományokban az esőzés vasárnapig is eltarthat, hétszáz milliméter csapadék várható, ami miatt rendkívül nagy a további árvizek és földcsuszamlások kialakulásának a kockázata.
Vietnam középső tartományaiban eddig is soha nem látott méretű árvizek pusztítottak. Legkevesebb 130 ember meghalt az áradásokban és fölcsuszamlásokban október 6. és 25. között.

(MTI/dpa)