100 ezerrel kevesebb magyarnak volt állása augusztusban, mint egy évvel korábban

gazdaság
2020 október 30., 10:18

Több mint százezerrel kevesebb ember állt alkalmazásban Magyarországon augusztusban, mint egy évvel korábban, ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal egy most frissített adatsorából. Ez jóval sötétebb képet fest a foglalkoztatásról, mint a statisztikai hivatal csütörtökön publikált foglalkoztatási statisztikája.

A KSH csütörtökön adta ki a legújabb foglalkoztatási adatait, amely szerint a július-szeptemberi három hónapos időszakban 35 ezerrel kevesebb ember dolgozott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez nem is olyan tűnik olyan vészes számnak ahhoz képest, hogy egy járvány és gazdasági válság közepén vagyunk. A Portfolio.hu viszont észrevette, hogy pénteken a KSH frissítette az alkalmazásban állókra vonatkozó adatsorát, ami szerint

101,7 ezerrel kevesebb magyar volt alkalmazásban idén augusztusban, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottakat nem számolva eszerint az adatsor szerint tavaly augusztusban 3,088 millió embernek volt állása az országban, idén viszont csak 2,987 milliónak.

A két adat között az okozza a különbséget, hogy nem teljesen ugyanarra vonatkozik.

  • A foglalkoztatottakat összesítő adat - amely szerint csak 35 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint tavaly nyáron - azt takarja, aki a KSH leírása szerint "az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol."
  • A másik szám, amely szerint viszont több mint 100 ezer fős a visszaesés, minden olyan alkalmazotta vonatkozik, aki "a munkáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, s munkaszerződése, munkavégzésre irányuló megállapodása alapján havi átlagban, munkadíj ellenében legalább 60 munkaóra teljesítésére kötelezett/kötelezhető."

Ez azt jelenti, hogy vannak például olyanok, akik részmunkaidőben dolgoznak, de kevesebb, mint havi 60 órát, akik így nem kerülnek be ebbe a csoportba. De még így is jelzi ez az adat, hogy mekkora hatással volt a magyarok foglalkoztatására a járvány okozta válság. Ahogy pedig azzal részletesen foglalkoztunk, a kormány nem igazán volt bőkezű az olyan programokban, amelyek hatékonyan léptek volna fel azért, hogy kevesebben veszítsék el az állásukat, vagy támogatást kapjanak, ha már elveszítették.