Az ITM államtitkára szerint még mindig vannak olyan cégek, amik a járványon nyerészkednek

Több 444 videó?
Szeretném

Pénteken sem volt jelen Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján, helyette ott volt viszont Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Ő elmondta, hogy október 6-án az ITM fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett a koronavírus-teszteléssel foglalkozó cégeknél, hogy megtudják, mennyire tartják ezek a vállalkozások a kormány által a covid-tesztekre megszabott 19 500 forintos hatósági árat.

A vizsgálatok 19 megyében már lezárultak, de Budapesten még nem. Az eddigi eredmények alapján a 81 ellenőrzött cégből 20-nál találtak szabálytalanságokat. A 20-cégből 14-gyel szemben 17 eljárást indítottak, közülük háromra pedig bírságot is kiszabtak, miután felszólítás ellenére sem változtattak a fogyasztóvédelem által jogsértőnek tartott gyakorlatukon.

Schanda szerint a hatósági árat azért határozták meg, hogy senki se nyerészkedhessen a járványon, mégis akadnak még mindig ilyen vállalkozások, de ellenük a jövőben is igyekszik szigorúan fellépni a kormány.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szintén beszélt a sajtótájékoztatón, azt mondta, hétvégén a temetőlátogatások alatt is figyelni kell a távolságtartásra, és a zsúfolt helyek kerülésére. Érdemes lehet akár szabad téren is maszkot viselni. (hvg.hu)