Két ukrán katona is meghalt a Donyeck környékén kiújult harcokban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ismét feszültté vált a helyzet Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencei konfliktus övezetében, péntekre virradóan két ukrán katona életét vesztette, két másik pedig megsebesült a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai következében - írja  az ukrán hadműveleti parancsnokság jelentése alapján az MTI.

A kiadott közlemény szerint a szakadárok előző nap ötször, péntekre virradóan kétszer sértették meg tűzszünetet a Donyeck mellett lévő Vogyane település környékén, ahol gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Célzott lövéstől, illetve gránátlövedék repeszeitől két katona sebesült meg még csütörtökön, péntek éjjel pedig két másik katona halálos sérülést szenvedett. A parancsnokság közleménye szerint "az ukrán hadsereg megfelelő választ adott az ellenség provokációjára".

A Donyec-medencei konfliktus övezetében július vége óta van érvényben tűzszünet, amelyet a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló, úgynevezett minszki összekötő csoport hozott tető alá. Komoly veszteséget nem okozó provokációk a frontvonal mentén folyamatosak, utoljára szeptember elején viszont már két külön támadásban egy ukrán katona életét vesztette egy másik pedig megsebesült a szakadárok által leadott célzott lövések által. Az akkori eseteket Kijev még csak provokációknak minősítette, és az ukrán fegyveres erők a tüzet nem viszonozták.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!