Közel 13 százalékos leépítés lesz a Szent István Egyetemen

oktatás
2020 október 30., 08:53

Évek óta nehéz pénzügyi helyzetben van a Szent István Egyetem, amin a Covid-19 járvány is tovább rontott, így egyszeri, nagyjából a dolgozók 12,7 százalékát érintő leépítés lesz - ezt jelentette be csütörtökön a dolgozóknak levélben az egyetem vezetése. A leépítésről október 29 -én állapodott meg a vezetés és az egyetem közalkalmazotti tanácsa.

"Mindannyian tudjuk, hogy Egyetemünknek és annak jogelőd intézményeinek évek óta egyre nehezebb pénzügyi helyzettel kell megküzdeniük" - írja levelében a megbízott rektor, a kancellári feladatokat ellátó kancellárhelyettes és a Közalkalmazotti Tanács elnöke. Mint írják, a több éve folyamatosan csökkenő hallgatói létszám egyre súlyosbodó alulfinanszírozottsághoz és fokozatosan növekvő működési hiányhoz vezetett, a korábbi szervezeti modell pedig sok területen párhuzamosságokat, bürokratikus és nem költséghatékony folyamatokat eredményezett.

"Ezen felül a COVID-19 járvány tovább súlyosbította körülményeinket, így gazdálkodásunk a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált." Az egyszeri leépítéssel megtakarított kiadások a vezetőség szerint már rövid távon is jelentősen javítják az egyetem pénzügyi helyzetét, lehetővé téve, hogy konszolidálják a költségvetést és "a folyamatos megszorítások helyett tartós fejlődési pályára állítsa intézményrendszerünket".

Az egyetem vezetői azt írják, a kirúgott munkatársaknak igyekeznek segíteni az állásváltásban, széles körű információs csomaggal, álláskeresési technikákkal, tanácsadással és továbbképzési lehetőségekkel támogatják majd őket.

Január elsejétől, sok más felsőoktatási intézményhez hasonlóan a Szent István Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül. Ezt előkészítve először állami fenntartás alatt összevonták a Szent István Egyetemet a Kaposvári Egyetemmel és a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karával. Mint korábban írtuk, erről a döntésről a Kaposvári Egyetem vezetése mindössze szóbeli értesítést kapott, egyszer, az egyetem sorsát eldöntő törvénnyel pedig először a parlament honlapján találkoztak.