2,5 millió embert leteszteltek Szlovákiában egy nap alatt

külföld
2020 november 01., 12:19

Szombaton az országos koronavírus-teszten 2 millió 581 ezer 183 embert teszteltek le Szlovákiában. Ebből 21 ezer 850 lett pozitív, ami kevesebb, mint 1 százalék - jelentette be vasárnap Jaroslav Naď védelmi miniszter az Új Szó beszámolója szerint. Ez azt is jelenti, hogy az ország közel felét letesztelték egy nap alatt.

Ha valaki pár nappal ezelőtt azt mondja nekem, hogy elérünk ilyen eredményt, akkor valószínűleg kinevettem volna - mondta a védelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy az előzetes információk szerint csak helyi fertőzési gócpontokat találtak az országos tesztelés során.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A szombati beszámolók szerint tömött sorokban álltak az emberek az országos tesztre. Vasárnap már kevesebben voltak, a Paramester.sk szerint sehol sem kellett órákat várakozni a tesztre. Igor Matovič kormányfő pedig bejelentette, jövő héten megtartják a teszt második fordulóját.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Összesen közel hatezer tesztközpontot állítottak fel ezen a hétvégén. A tesztelést a 10 évnél idősebbeknek és a 65 évnél fiatalabbnak ajánlják. Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segíti a programot. 15 perccel a mintavétel után már lehetett tudni az eredményt. Akinek a tesztje pozitív, annak 10 napig otthon kell maradnia, ahogy annak is, aki nem vesz részt a vizsgálaton.