Négy hétig szigorú korlátozásokat vezetnek be egész Angliában

járvány
2020 november 01., 07:34

Négy hétig újból Anglia egész területén kijárási korlátozásokat vezet be a kormány, hogy ezzel próbálja lelassítani a koronavírus terjedését. Az új szabályok alapján december másodikáig be kell, hogy zárjanak a nem alapszükségleteket ellátó boltok, a pubok, éttermek, mozik, és hasonló szolgáltatások. Az újabb korlátozásokról részleteket kedden közöl majd a kormány, szerdán pedig szavaz a parlament, utána léphetnek érvénybe csütörtöktől.

A korlátozások ideje alatt arra kérnek mindenkit az országban, hogy maradjon otthon, kivéve, ha iskolába, munkába vagy vásárolni megy, vagy esetleg rászoruló családtagját megy gondozni megy. Az óvodák, iskolák, egyetemek viszont nyitva maradnak, ahogy a gyárak is.

Jövő csütörtöktől december másodikáig tilos elhagyni az országot, kivéve, ha munka miatt utazna el valaki,és az országon belüli utazást is korlátozzák, csak üzleti út miatt lehet ugyanis megszállni egy éjszakára a korlátozások ideje alatt. Az új szabályok szerint több háztartás tagjai beltéren nem találkozhatnak és vegyülhetnek, kivéve ha gyerekekre vigyáznak vagy máshogy támogatják egymást. Kültéren is azt ajánlják, hogy csak egy háztartás tagjai legyenek együtt, kültéren sportolni például csak úgy lehet, ha az egy háztartásban élőkön kívül csak egy másik személy van a csoportban.

A lépéseket bejelentő szombati beszédében Boris Johnson azt mondta, nagyon sajnálja, hogy újra az egész országban korlátozásokat kell bevezetni, és tudja, hogy sok üzlet számára nagyon nehéz lesz ez a négy hét. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a novemberi lezárásokkal talán sikerül majd elérni, hogy karácsonyra sikerül annyira lelassítani a járvány terjedését, hogy a családok ismét összejöhessenek az ünnepek alatt.

A brit kormány tudományos tanácsadója, Sir Patrick Vallance modelljei szerint viszont ha a kormány nem hoz újabb korlátozó intézkedéseket, december másodikára több ápolásra szoruló koronavírusos beteg lesz az országban, mint amennyit az NHS el tud látni. (Guardian)

Cikkünk korábbi verziójában hibásan azt írtuk, hogy egész Nagy-Britannia területére érvényesek lesznek a bejelentett korlátozások.