Neonácik randalíroztak Madridban a kijárási korlátozások miatt

Spanyolország több városában mintegy hatvan embert vettek őrizetbe vasárnapra virradó éjjel, miután a koronavírus terjedésének megfékezésére bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetők összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, szemetes konténereket gyújtottak fel és kirakatokat törtek be - írja az MTI.

Az éjszakai kijárási tilalom, a közlekedési és nyitvatartási korlátozások miatt tiltakozások voltak Bilbaóban, Vitoriában, San Sebastiánban, Santanderben, Logronóban, Málagában, Barcelonában és Madridban is. Volt, ahol egymást követően már a második éjszaka voltak zavargások.

Sajtóbeszámolók szerint több helyen békés megmozdulásokhoz, például a járványügyi intézkedések gazdasági károsultjainak tüntetéséhez csatlakozó szélsőségesek kerültek szembe a hatóságokkal. Az ABC című napilap úgy tudja, hogy 

Madridban neonáci csoportokhoz köthető radikálisok kővel dobálták meg a rendőröket és randalíroztak a városközpontban, barikádot emeltek szemetesekből, amelyeket meggyújtottak, megrongálták az utcabútorokat, az üzletek, bankok bejáratait. A fővárosban 32 rendbontó került őrizetbe, 12-en megsérültek, köztük három rendőr. José Luis Martínez-Almeida madridi polgármester Twitter-oldalán elítélte az erőszakos incidenseket, és az éjszakai kijárási tilalom békés betartására kérte az utcán tiltakozókat. 

Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto via AFP

Pedro Sánchez miniszterelnök Twitter-üzenetében tűrhetetlennek nevezete "kisebbségi csoportok" "erőszakos és irracionális" viselkedését, továbbá hangsúlyozta, hogy csak felelősség, egység és áldozathozatal révén sikerülhet legyőzni a minden országot pusztító járványt.

Spanyolországban egy hete lépett életbe szükségállapot, amely törvényi keretet biztosított az éjszakai kijárási tilalom országos bevezetéséhez. A tartományok autonóm kormányai saját hatáskörben döntöttek további megszorításokról, például a területükre való belépés és távozás korlátozásáról. A 47 milliós országban jelenleg a lakosság 87 százaléka nem hagyhatja el a lakhelye szerinti régiót, de van, ahol még a várost sem.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétvégén nem frissíti a járványügyi adatokat, ám legutóbbi, pénteken közzétett tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az 1,2 millióhoz, a halálos áldozatok száma pedig a 36 ezerhez közelít.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.