A Fejér megyei iparkamara elnöke szerint a cégek szigorúbb korlátozásokat akarnak

Egészségügy
2020 november 02., 15:14

A Világgazdaságnak adott interjút Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Elmondta, hogy a megye gazdasági tevékenysége nagyon diverzifikált, ezért viharállóbb, és a helyi cégek a járvány ellenére folyamatosan működtek. Szerinte a helyi cégek meg tudják oldani, hogy zavartalan legyen a termelés, és nincsenek hírek arról, hogy cégek járványgócponttá váltak volna. Azt mondta:

„A munkájuknak folytatódnia kell, de azt várnánk a döntéshozóktól, hogy a szükséges területeken hozzanak szigorúbb intézkedéseket a járvány megfékezésére.”

Radetzky szerint értelmetlen nagyobb rendezvényeket tartani, és nagyobb szigor kellene ott, ahol kontrollálatlan az emberek közti érintkezés.

„Szükséges a maszkviselés, de vannak olyan szolgáltatások, amelyeknél ez nem elegendő védelem. Futballszerető ember vagyok, de lássuk be, az elővigyázatossági szabályokat a sportrendezvényeken is nehéz betartatni”

– mondta Radetzky.

Fehérvári szurkolók maszk nélkül a lelátón október közepén.
photo_camera Fehérvári szurkolók maszk nélkül a lelátón október közepén. Fotó: Fehérvár FC

Szerinte a cégek érdeke, hogy a gazdaság menjen tovább, de pont ezért elvárják a szigorítást további intézkedések kellenek ahhoz, hogy a dolgozók máshol se fertőződjenek.

Radetzky szerint most egyszerre van növekvő munkanélküliség és munkaerőhiány, és kiderült, hogy az utóbbit nem oldja meg a járvány miatt felszabaduló munkaerő: volt, aki próbált a szállodaiparban, vendéglátásban állásukat vesztők átképzésével, vállalták a költségeket, de amikor enyhült a járvány, a friss munkaerő azonnal távozott. (Világgazdaság)