A kormánytól és a pártpolitikától független ÁSZ szerint az ÁSZ független a kormánytól és a pártpolitikától

állam
2020 november 02., 17:31

Az Állami Számvevőszék független a kormánytól és független a pártpolitikától – így reagált a szervezet Varju László DK-alelnök nyilatkozatára.

Varju a KSH elemzésére hivatkozva bírálta a kormány politikáját. Azt mondta: „még a kormányt mindenben kiszolgáló Állami Számvevőszék is úgy fogalmazott munkaerőpiaci elemzésében”, hogy „kiemelt szegénységi kockázatot hordoz magában az, hogy az álláskeresési járadékban, segélyben vagy egyéb juttatásban nem részesülő álláskeresők száma magas”.

Az ÁSZ az MTI-nek közleményt küldött, amiben azt írják:

„nagyszerű, hogy Varju László is forgatja, használja az ÁSZ elemzéseit. Az viszont sajátos, hogy a DK alelnöke - már nem először - tényszerű hivatkozási pontnak tekinti az ÁSZ egyik jelentését, illetve elemzését, majd - kettős beszédet alkalmazva - pártpolitikai elfogultsággal vádolja meg a független Számvevőszéket.”

„Varju László is tudja: az ÁSZ független a kormánytól és független a pártpolitikától, tevékenységét a közpénzek védelme és a közpénzügyek fejlesztése érdekében végzi. Az ÁSZ 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre” – írták.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat (zárszámadási törvény) általános vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 24-én.
photo_camera Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat (zárszámadási törvény) általános vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 24-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az ÁSZ szerint az ÁSZ független szervezet, ugyanakkor törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása, ezért a jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít, amikben az ÁSZ elemzői nem megállapításokat tesznek, hanem összefüggésekre, hatásokra világítanak rá, felhívják a figyelmet az adott területen jelentkező dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatják az eredményeket.

Az ÁSZ függetlenségéről szóló cikkeink között itt lehet böngészni.