Dél-Korea egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa nem érti, hogy nem kapták el jóval hamarabb

külföld
2020 november 02., 10:02

Hétfőn állt bíróság elé Dél-Koreában egy férfi, aki bevallotta, hogy 14 nővel és kislánnyal végzett az elmúlt három évtizedben - írja a CNN. Lee Chun-jae tavaly ismerte be a gyilkosságokat rendőröknek, de most beszélt róluk először nyilvánosan. Az 57 éves férfi azt mondta, nem érti, hogy lehet, hogy ilyen sokáig nem kapták el.

A sorozatgyilkos által elkövetett egyik gyilkosságért, egy 13 éves lány megerőszakolásáért és megöléséért tévesen egy másik embert ítéltek el, aki 20 évet ült ártatlanul börtönben. 2008-ban engedték szabadon.

Ez utóbbi gyilkosság egy volt aközül a tíz közül, melyek Hwaseong-gyilkosságok néven váltak ismertté, mivel ez volt a környék neve, ahol elkövették őket 1986 és 1991 között. A tíz gyilkosság közül kilenc megoldatlan maradt, és az eseteket azután kezdték újra vizsgálni, hogy az ismert koreai filmes, az Oscar-díjas Paraziták rendezője, Bong Joon Ho foglalkozott velük egy 2003-as filmjében (Memories of Murder).

Tavaly aztán egy új DNS-nyom arra utalt, Lee köthető némelyik gyilkossághoz. A férfi, akit tévesen ítéltek el, időközben pert indított ügye újratárgyalásáért.

Lee azt mondta, a gyilkosságok idején őt is kihallgatta a rendőrség, miközben egyik áldozata óráját viselte. Azonban csak azért vonták kérdőre, mert nem volt nála a személyije, és hamarosan szabadon engedték. „Még mindig nem értem miért nem voltam gyanúsított)” - mondta Lee. „A környéken bűncselekményeket követtek el, és annyira nem igyekeztem rejtőzködni, azt gondoltam, könnyen elkapnak majd. Több száz rendőr volt ott. Állandóan nyomozókba ütköztem, de ők mindig más emberekről kérdezgettek”.

Lee gyébként már 1994 óta börtönben van, életfogytig tartó büntetését tölti sógornője megerőszakolásáért és megöléséért. A Hwaseong-ügyekben már nem lehet felelősségre vonni, a dél-korai törvények értelmében azok elévültek, bíróság elé az ártatlanul elítélt férfi ügye miatt kellett csak állnia.